ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan’da bir araya gelen bölge ülkeleriyle IŞİD ile mücadele planını ele aldı.
Aralarında Suudi Arabistan’ın da yer aldığı 10 Arap ülkesi ABD’nin planını desteklediklerini açıkladı. Ancak Türkiye ortak bildiriye imza atmadı.
Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, tüm ülkelerin, IŞİD dahil her tür terör örgütüne birlikte karşı koyma konusunda kararlı olduğu ifade edildi.
Suudi arabistan, Obama yönetiminin talebi doğrultusunda Suriyeli muhaliflerin eğitileceği kampların kurulmasını kabul etti.
Diğer 9 Arap ülkesi de ABD’nin planına destek sözü verdi.
Cidde’deki toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Ancak Türkiye ortak bildiriye imza atmadı.
ABD’DEN AÇIKLAMALAR
Konuyla ilgili ABD’den de bazı açıklamalar geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, 49 Türk diplomatının halen IŞİD tarafından rehin tutulduğuna dikkati çekerek, bu durumun “Türklerin IŞİD’e karşı koalisyona katkı sağlamasında engel oluşturabileceğine” dair endişesinin olup olmadığı yönünde bir soruyu da yanıtladı.
“Bu çabaya katkı sağlayabilecekleri en uygun yolun ne olduğunun, Türklerin kendisinin karar vereceği bir konu olduğunu” kaydeden Earnest, “Bu rehinelerin derhal serbest bırakılması ve evlerine sağsalim dönebilmeleri çağrımızı yineliyoruz. Şuna da dikkat çekmek isterim, bu, Türkiye’nin, Başkan’ın (Obama) IŞİD’i zayıflatmak ve nihayetinde yok etmek için ortaya koyduğu stratejinin başarılı olmasında büyük çıkarı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “Türkiye’nin Cidde Bildirisi’ni neden imzalamadığı” şeklindeki sorusunu yanıtlarken, “Elbette her ülke önümüzdeki süreçte kendi rolünü değerlendiriyor. Türkiye önemli bir terörle mücadele ortağı. Onlarla yakın istişare içerisinde olmaya devam edeceğiz. Her ülke, ne yapacağına, neye imza atacağına kendisi karar verecek ancak şunu vurgulamak isterim ki Türkler terörle mücadelede çok yakın bir ortak” dedi.