En çok K vitamini içeren besinler belli oldu

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için en temel taşlardan bir, sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bu beslenme parçasının en önemli unsurlarından biri de şüphesiz, K vitaminidir. K vitamini eksikliği vücutta bazı sorunlara yol açtığından, K vitamini açısından zengin bazı besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekir. İşte K vitamini deposu olan besinler

K vitamini, vücudumuz için en önemli vitaminlerden biridir. K vitamini, protrombin olarak bilinen bir protein üretmek için kullanılır. Karaciğerde üretilen protrombin, uygun kan pıhtılaşmasını ve bununla ilişkili birçok sağlık yararını destekler.

K vitamini eksikliği; kan pıhtılaşmasından kemik erimesine kadar birtakım zararı beraberinde getirir. Ayrıca yapılan ön araştırmalar, yeterli K vitamini tüketmeyen kişilerin koroner kalp hastalığı geliştirme riskinin daha yüksek olabileceğini de öne sürüyor. Bu nedenle K vitamini açısından zengin besinler tüketmek önem taşıyor.

ISPANAK

Ispanak, içerdiği güçlü besin değerleri sayesinde sağlığımız için en şifalı sebzelerden biridir. A, B2 ve C vitamini açısından zengin olan ıspanak, K vitaminini de bolca içerir. 100 gram ıspanakta tam tamına 483 gram K vitamini içerir.

Bu da günlük değerin yüzde 402’sini karşılar. Ispanaktaki K vitamini sayesinde beyin hücrelerinin sağlığı korunur ve yaşa bağlı hafıza problemleri en aza iner. Ayrıca kemik ve kalp sağlığını da koruyarak güçlendirir.

KARA LAHANA

Kara lahana sağlıklı kemikler için hayati önem taşıyan K vitamininin iyi bir kaynağıdır. Günlük yeterli K vitamini tüketmek vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerinizin temel yapısını güçlendirir. Böylece kara lahana osteoporoz riskini azaltır.

Birçok yeşil sebze türü yüksek düzeyde K vitamini içerirken, kara lahanada bu özellikle belirgindir. Kara lahana kaynatılırsa, yarım su bardağı önerilen günlük K vitamini değerinin yüzde 442’sini içerir.

HAVUÇ SUYU

Havuç suyu, sağlığımız için en faydalı sebze sularından biridir. Bol miktarda A vitamini içeriğiyle bilinen havuç suyu aynı zamanda K vitamini açısından da zengindir. Havuç suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kan pıhtılaşmasını düzenler ve kemikleri güçlendirir.

Havuç suyu sadece bunlarla kalmaz ve ayrıca, beyin sağlığını korur, karaciğeri ve bağırsakları temizler, unutkanlığa ve bunamaya karşı da güçlü etkiler sağlar. Havuç suyu ayrıca saç ve cilt sağlığı için de son derece faydalıdır.

NAR SUYU

K vitamini açısından zengin olan bir diğer kaynak ise nar suyudur. Yarım su bardağı nar suyu, 13 mcg K vitamini içerir. K vitaminini nar suyundan aldığınızda, kemik sağlığını destekler ve kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar.

Nar suyu ayrıca kalp ve damar sağlığını korur, karaciğeri temizler, bağışıklığı güçlendirir ve yüksek tansiyonu önler. Nar suyunun tüm bu faydalarından yararlanmak için her gün 1 bardak içebilirsiniz.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini, önemli sağlık yararları sağlayan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Yaban mersini özellikle, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olan K vitamini açısından zengindir.

Yaban mersini K vitamini içeriğiyle ayrıca kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için de önemli bir meyvedir. Yaban mersini aynı zamanda daha iyi bir sindirimi destekler, kan şekerini kontrol altına alır ve kolesterolü dengeleyerek kalp sağlığını korur.

SOYA YAĞI

Şaşırtıcı bir K vitamini kaynağı olan soya yağı, sadece 1 yemek kaşığıyla önerilen günlük değerin beşte birinden fazlasını sağlar. K vitamininin iki katı dozunu almak için soya yağını ıspanak, kara lahana veya diğer yapraklı yeşil sebzeler için bir sos yapmak için kullanabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra soya yağı, içerisinde bolca omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir. Bu nedenle soya yağı, kalp sağlığını güçlendirerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca soya yağı, insan sağlığı için et ve süt kadar mühim olan aminoasitler içerir.

Kaynak: Medyatava / Emel Bağbekleyen

Editör Notu: Bu haber genel bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yan etkiyle karşılaşmamak adına tüketmeden önce mutlaka uzmanınıza danışın.

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio