2024 Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu’na verildi

İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü ulusların refah toplumlarına dönüşümü üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verdi. Üç ekonomist, ülkelerin zenginleşme süreçlerini coğrafi ve ekonomik açıdan farklılık gösteren ulusları karşılaştırarak analiz etti.

Nobel Ödülü komitesinin başkanı Jakob Svensson, “Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’un çığır açan araştırmaları sayesinde, ülkelerin neden başarılı ya da başarısız olduğunu daha iyi anlıyoruz” dedi. Komite, ödül sahiplerinin çalışmalarının sosyal kurumların ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ortaya koyduğunu vurguladı. “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar, büyüme veya olumlu değişim yaratamaz” ifadesiyle bu durumun nedenini açıkladı.

Daron Acemoğlu Kimdir?

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967’de Türkiye’nin İstanbul şehrinde doğmuş, dünya çapında tanınan bir ekonomisttir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Acemoğlu, kurumların ekonomik performans üzerindeki etkileri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmaktadır. Çalışmaları, ekonomik kalkınma, siyasi ekonomi ve işgücü piyasaları gibi konuları kapsamaktadır. 2012 yılında “Kurumlar: Ekonomik Başarı ve Başarısızlığın Nedeni” adlı eseriyle büyük ilgi görmüştür. Acemoğlu, Nobel Ödülü’nün yanı sıra birçok ödül ve onurla da tanınmıştır.

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio