Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST Adana’da Bayraktar TB-3 ve ANKA-3 insansız hava araçlarının ilk halka açık uçuşlarını gerçekleştireceğini duyurdu. Kacır, bu yılki TEKNOFEST’te 1 milyon 600 bin yarışmacının yer alacağını belirterek, katılımda yeni rekorlar beklediklerini ifade etti. “Milli teknoloji hamlesi tam bağımsız Türkiye’nin anahtarıdır” diyen Bakan Kacır, bu yıl ilk kez kuantum teknolojileri ve insansız hava araçları gibi yeni kategorilerde yarışmalar düzenleneceğini söyledi. Ayrıca, katılımcıların önceden online kayıt yaptırmalarının önemli olduğunu vurguladı ve ulaşım için bireysel araçlardan çok TEKNOFEST ring seferlerinin kullanılmasını tavsiye etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da etkinliğe katılacağını belirten Kacır, “Milli teknoloji hamlesinin lideri olarak Sayın Cumhurbaşkanımızı TEKNOFEST Adana’da ağırlayacağız, bu da etkinliğe büyük bir coşku katacak.” dedi. Kacır, Türkiye’yi ‘Türkiye Yüzyılı’na TEKNOFEST kuşağının taşıyacağını ve bu tür yarışmalara katılan gençlerin artık kendi teknoloji girişimlerini kurduğunu ifade etti.
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da TEKNOFEST Adana-Akdeniz 2024’ün hazırlıkları sırasında yaptığı açıklamalarda, etkinliğe olan yoğun ilgiden bahsetti ve ziyaretçilerin hafta içi günleri değerlendirmeleri ve özellikle toplu taşımayı kullanmalarını tavsiye etti. Bayraktar, “TEKNOFEST milletimize şimdiden coşkusunu hissettirmeye başladı. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak yeni hava gösterilerimiz de var ve 11 yeni kategoride yarışmamız bulunuyor. Şampiyonların yarıştığı Şampiyonlar Ligi yarışmamız da burada devam edecek.” diye konuştu. Ayrıca, ANKA-3 ve Bayraktar TB-3 insansız hava araçlarının halka açık ilk uçuşlarını gerçekleştireceklerini belirten Bayraktar, sürpriz gösteriler ve etkinliklerin ziyaretçileri beklediğini ekledi.
Bakan Kacır, ayrıca İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırıları da gündeme getirdi ve “İsrail, canlı yayında çocuk, kadın, yaşlı demeden bir soykırım gerçekleştiriyor. Teknolojik bağımsızlık, siyasi bağımsızlığın ön koşulu. Milli teknoloji hamlesine sımsıkı sarılacağız, geri adım atmayacağız.” dedi. Endüstriyel ürünlerin siber güvenliği konusunda yeni tedbirler geliştirileceğini ifade eden Kacır, Türkiye’nin siber güvenlik kümelenmesindeki çalışmalarını daha da önceliklendireceğini vurguladı.
Bakan Kacır, Türkiye’nin uzay alanındaki hedeflerine de değindi ve Milli Uzay Programı’nın hazır olduğunu, uzay yarışında hızla ilerlemeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin kendi uydusunu yapan 11 ülkeden biri olduğunu hatırlatan Kacır, 600 milyar dolarlık uzay ekonomisinden pay almak istediklerini ve Türkiye’nin kendi roketleriyle kendi uydularını uzaya gönderebileceğini söyledi.
Bayraktar ve ANKA serisinin yanı sıra etkinlikte BYD’nin Türkiye’ye yapacağı büyük yatırım da dikkat çekiyor. Temmuz ayında Türkiye’ye yatırım kararını açıklayan BYD, 2026 yılında üretime başlamayı hedefliyor ve 150 bin araçlık bir kapasite oluşturmayı planlıyor. Kacır, Türkiye’nin bu yatırımın ardından farklı markalarla da görüşmelere devam ettiğini ve Chery gibi şirketlerle de yatırım konusunda son aşamaya geldiklerini belirtti.
Elektrikli araçlar konusuna da değinen Kacır, Türkiye’nin 23 binden fazla halka açık şarj bağlantısı ve 8 bin 800 hızlı şarj istasyonu ile Avrupa’da lider olduğunu belirtti. Togg’un bu yıl 37 bin aracı yollara çıkardığını ifade eden Kacır, yerli ve milli otomobil markası Togg’un 2025 yılında yeni modellerle Avrupa pazarına gireceğini ve AR-GE çalışmalarında hızla ilerlemeye devam edeceğini söyledi.