Sokak hayvanları yasası hakkında konuşan CHP lideri Özgür Özel, “CHP grubu kırmızı alarmdadır. En üst düzey kırmızı alarmdadır. Çok özel ve sağlık sorunlarına dayalı ve birinci derece akrabaların sağlık sorunlarına dayalı mazeretler hariç, grubumuz Meclis’te mücadelesini sürdürecektir. Kırmızı alarm halindeyiz” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi.
Özel, şunları kaydetti:
“Bugün, önceki dönemlerde ekonomi yönetiminde ve Dışişleri Bakanlığında görevler üstlenmiş, hepimizin geçmişte de iyi ilişkiler içinde olduğu Sayın Ali Babacan’ı, DEVA Partisi’nin Genel Başkanı olarak kıymetli heyetiyle birlikte genel merkezimizde ağırladık. Aslında 5 Kasım’daki kurultaydan hemen sonra telefonlaşmıştık ve böyle bir ziyarete kendilerinin niyeti vardı ama her iki partinin aday belirleme sürecindeki yoğunlukları, ardından yerel seçim gündemi, yerel seçim sonrası hepimizin yaşadığı yoğun gündemde bu ziyaret bugün gerçekleşebildi. Kendilerine nazik ziyaretlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Sayın Genel Başkanın, birazdan kendisinin ifade edeceği, hepimizin içinde bulunduğu üç gündem maddesi konusunda nezaket ziyareti ve hayırlı olsun dileklerine ilave olarak değerlendirmeleri ve bizim konuya nasıl yaklaştığımıza ilişkin ifadeleri oldu. Son derece verimli, son derece her iki partinin bundan önce sürdürdükleri iyi ilişkileri bir kez daha teyit eden, bundan sonrası için de Türkiye’nin yararına olabilecek her konuda yoğun bir iş birliğini de yapabileceğimizi gösteren son derece verimli bir toplantı oldu.”
Babacan ise şöyle konuştu:
“Bugün CHP Genel Merkezine hem Sayın Genel Başkan Özgür Özel ve tüm yeni parti yönetimine bir hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirmiş olduk. Aynı zamanda yerel seçim sonuçlarıyla ilgili tebriklerimizi ve yeni belediyelerde başarılı çalışma temennilerimizi kendilerine ilettik. Aynı zamanda ülkemizin gündeminde olan üç konu üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Bunlardan birincisi; ülkenin şu anda en önemli sorunu, en yakın sorunu. Enflasyon, ekonomik sorunların geniş kesimlere gittikçe daha fazla yayılması ve sosyal ayağı olmayan bir ekonomik modelin Türkiye’de son bir yıldır uygulanmaya çalışılması. İkinci önemli gündem maddemiz sığınmacı sorunu ve bu bağlamda Suriye’ydi. Bu sorunun çözümüyle alakalı Sayın Genel Başkanın Suriye rejimiyle temas programı ve Sayın Esad ile görüşme planı gerçekten son derece kıymetli. Türkiye’de sadece iktidarın değil, ana muhalefet partisinin de Suriye ile normalleşme iradesini ortaya konulması bizim dış politikamız açısından ve bölgemizin ilerideki istikrarı, barışı ve huzuru açısından son derece kıymetli. Suriye konusunda geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Ve Suriye sorununun çözümünün, Türkiye’deki sığınmacı sorununun çözümü için de önemli bir perspektif olduğunu teyit ettik.
ANAYASA ÇALIŞMALARI
Üçüncü önemli gündem maddemiz de Meclis Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’un başlattığı yeni anayasa arayışı. Tamam, Anayasa çalışalım ama önce Anayasa’yı bir üst hukuk normu olarak kabul eden ve bağlayıcı bir hukuk normu olarak bilen ve anayasaya bağlı bir yönetim anlayışının öncelikle Türkiye’de olmasının bu çalışmaların yarınlarıyla alakalı önemli önemli olacağını kendisine ilettik. Ve bu anayasa çalışmasıyla alakalı önümüzdeki süreçte, DEVA Partisi ve CHP arasında bir temas trafiğinin, diyaloğun olmasının kıymetli olacağını değerlendirdik. Kuruluşumuzun ilk gününden bu yana CHP ile DEVA Partisi arasındaki karşılıklı saygıya dayanan olumlu ilişkilerin bundan sonraki süreçte de bu seyirde devam etmesi, her konuda rahat konuşabilen iki parti olmamız konusunda karşılıklı teyitleştik.”
“1 TEMMUZ ZAMMININ PAS GEÇİLMESİ KUL HAKKIDIR”
İki lider açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Babacan, her iki genel başkana da sorulan en düşük emekli aylıklarına yapılan 2 bin 500 liralık zammı şöyle değerlendirdi:
“TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları konusunda, toplumda çok ciddi soru işaretleri var. Milletin bildiği, yaşadığı gerçek enflasyonu örtmeye, saklamaya çalışan bir yönetim anlayışı var. Öncelikle TÜİK’in yönetimi derhal ama derhal değiştirilmeli ve TÜİK’e mutlaka bir dış denetim mekanizması kurulmalı. Bu sağlanmadan açıklanan enflasyon rakamlarına güven olmaz ve Merkez Bankası’nın kendisini anlatması da zor olur. Dolayısıyla burada son beş-altı yıldır gerçekten çok büyük bir haksızlık var. Sabit geliri TL üzerinden para kazanan herkes mağdur olmuş durumda. Emeklilerimize verilen bu artışlar, TÜİK enflasyonunun dahi altında kalmış durumda. Asgari ücrete 1 Temmuz’da zam verilmedi. Bakın, bunun örneği yok. Tam 11 yıl bu ülkenin ekonomisinin başında olmuş biri olarak söylüyorum: En zor şartlarda dahi, ne asgari ücretliye ne emekliye asla enflasyonun altında zam yapılmamıştır. Asgari ücrete 1 Temmuz zammının pas geçilmesi kul hakkıdır. Bu haktır, hakkın da teslimi gerekiyor. Emeklilerimizin de 12 bin 500 lira gibi bir rakama mahkum edilmesi de ayrı bir yanlıştır. Olumludur ama yeterli değildir. Hak bu değildir. Böyle bir ekonomi programı kabul edilemez.”
Özel ise şunları söyledi:
“Biz en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerektiğini savunuyoruz. AK Parti’nin ilk iktidara geldiği gün, en düşük emekli maaşı 1 buçuk asgari ücret düzeyindeydi. Bugün gelinen noktada en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılması sadece geçinemeyen emeklilerle dalga geçmektir. Bugün asgari ücret düzeyine çıkarılmayan her rakam, emeklinin cebinden bir şeyleri almaktır. Dün yapılan ayarlama bir zam değil, emeklinin hakkı olan parayı cebinden çalmaktan başka bir şey değildir. Bunu bir kez daha kabul etmeyeceğimizi ve emeklilerle birlikte en sert tepkiyi verip mücadeleye bu noktada devam edeceğimizi ifade etmek isterim.”
“CHP’Lİ BELEDİYELER BUNU YAPMAYACAK”
Özel, sokak hayvanları yasasına ilişkin şunları kaydetti:
“Bu kanun teklifinde, 2028 yılına kadar barınak yapma yükümlülüğünü erteliyor. Bu şu demek: ‘Para yok. Sorumluluk sizde. Yetki sizde. Hayvanlar sokakta. Katledin onları.’ CHP’li belediyeler bunu yapmayacak elbet. Ama bunu yapacak birçok belediye başkanı çıkacak. Muğlak ifadeler var. Kamu güvenliği tehdit altındaysa diyor. Birisine göre bir tek köpek bile kamu güvenliğini tehdit ediyor olabilir. Bunun tarifi nedir? Kamu güvenliğinin tehdit altında olup olmadığına kim karar verecek. Engelli hayvanların doğrudan itlafının önünü açan çok kötü kullanılmaya müsait bir ifade var. Bu yüzden biz buna karşı, hayvan hakları yasasında CHP grubu kırmızı alarmdadır. En üst düzey kırmızı alarmdadır. Çok özel ve sağlık sorunlarına dayalı ve birinci derece akrabaların sağlık sorunlarına dayalı mazeretler hariç, grubumuz Meclis’te mücadelesini sürdürecektir. Kırmızı alarm halindeyiz. Bu yasanın yasalaşmaması, çoğunluk gücüyle yasalaşıyorsa da tarih önünde biz sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere gereğini yapacağız.
“KADINLARIN KARARLILIĞININ ARKASINDAYIZ”
Bir diğer hassasiyet duyduğumuz konu da düzenlemesi gündemde olan kadınların dilediği soyismini kullanabilmesi konusundaki düzenlemedir. Anayasa Mahkemesi (AYM), kadına kendinin ilk soyadını, eşinin soyadını ya da bunları birlikte kullanmak konusunda özgürlük alanını tayin etmiş, bu konuda Meclis’i görevlendirmiştir. Şimdi dönüp yeniden kadına ya kendi soyadını ya da eşinin soyadını ya da önceki soyadıyla eşinin soyadını kullanma gibi bir dayatma getirmektedir. Bu konuda karar kadınlarındır. CHP’nin de bu konudaki tutumu kadın haklarından ve bu alanda örgütlü olan derneklerin ve bu konuda mücadele eden kadınların kararlılığının arkasındayız. Bu konuda da kırmızı alarm durumundayız.”