Baharın müjdesi, yazın simgesi yeşil erik, bir diğer adıyla can erik pazarlarda görülmeye başladı. Yalnız erik denince sadece birkaç çeşidi aklınıza gelmesin. Dünyada 2000’den fazla, Türkiye’de ise 200’den fazla erik çeşidi var. İnsanın yedikçe yiyesi gelen, çoğu zaman ekşi tadı olan bu şifalı meyvenin faydalarını Diyetisyen Gülçin Işık’tan dinledik.

Yüksek oranda antioksidan içeriyor
C vitamini, serbest radikaller ve antioksidan içeriği sayesinde vücut direncimizi artırmayı sağlıyor.

Kolesterol dengeleyici özelliğe sahiptir
Okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini engeller. Böylece damar tıkanıklığına karşı destekleyicidir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Lif içeriği yüksektir
Bağırsak sağlığı açısından oldukça destekleyicidir. Fazla tüketiminde ise gaz yapabilir. Dikkatli tüketilmesi gerekir. Ekşi tadının olması midede yanma ya da reflü yapabilir.

Porsiyona dikkat edildiği takdirde 2. beyin dediğimiz bağırsak florası için oldukça iyidir. Lif içeriği günlük ihtiyacın karşılanması açısından neredeyse %7 sini karşılar. (1 porsiyonda)
Kan şekeri dengesini sağlar
Hem şeker içeriği oldukça düşük olup, hem lif içeriği yüksek olduğundan dolayı kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları rahatlıkla tüketebilirler. Muz, incir, karpuz gibi yüksek şeker içermez.
Kemik sağlığını destekler
İçerisinde yüksek miktarda K ve Mg bulunmasından dolayı kemik sağlığı için oldukça faydalıdır diyebiliriz.
Tokluk hissi sağlar
Kilo verme sürecinde olan bireylerin ara öğünlerde meyve yerine tercih edebileceği muhteşem bir besindir. Az miktarda tüketimi bile tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolünü destekler.

Demir eksikliği tedavisinde yardımcı
İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde ve antioksidanlar yardımıyla demirin emilimini artırarak, kansızlığa karşı destekleyicidir.

Diş etlerini güçlendirir
Kütür kütür yiyerek tükettiğimiz bu besin diş sağlığına da oldukça faydalıdır. Eriğin içerisindeki asidik maddeler enfeksiyonları engelleyerek diş etinde oluşabilecek tahribatlara karşı kalkan görevi görür.
1 porsiyonu yaklaşık 10-12 tane erik demektir. Dolayısıyla gün içinde tüketeceğiniz meyveyi erik olarak tercih ettiğinizde miktarına dikkat etmelisiniz.

En büyük yanlış tuz ile tüketmek
Bir de yapılan hatalardan bir tanesi tuz ile beraber tüketilmesidir. Buradan porsiyona ve tuzun miktarına dikkat edilmediği takdirde tansiyonda yükselmeye yol açabilir. Farkında olmadan fazladan aldığınız tuz vücutta suyun tutulmasına neden olarak ödem yapabilir, kilo verme süresinde olan bireylerde olumsuz etki yaratabilir. Bu yüzden de tuzla tüketeceğiniz zaman da günün kalanında yediğiniz yiyeceklerin tuz miktarına dikkat etmelisiniz.