Gazze’den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor… İsrail’de ise Türkiye’nin hamlesinin yankıları devam ediyor. Ankara’nın ticareti durdurmasını mercek altına alan İsrail basınından itiraf gibi bir analiz geldi. Calcalist, Tel Aviv yönetiminin böyle bir adım beklemediğini ve kararın ‘tamamen sürpriz’ olduğunu yazdı. ‘Türk boykotu tüketicileri birkaç gün içinde etkileyecek’ diyen İsrailli gazete en çok etkilenecek sektörleri de açıkladı. Hamas lideri Haniye’den ise dikkat çeken bir ateşkes açıklaması geldi.
İsrail – Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri…
Katar merkezli Al Jazeera’nin, İsrail’deki faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmesinin ardından Kudüs’teki ofisine polis tarafından baskın yapıldı. İletişim Bakanlığı müfettişlerinin yer aldığı baskında, Al Jazeera’ye ait ekipmanlara el konuldu.
İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Al Jazeera’nin ofisine düzenlenen baskına dair görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinde Hamas’ın taleplerine değinerek, “İsrail, Hamas’ın teslimiyet anlamına gelen taleplerini kabul etmeyecek ve tüm hedeflerine ulaşana kadar savaşmaya devam edecektir” dedi.
İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 683’e, yaralıların sayısı ise 78 bin 18’e yükseldi.
Hamas lideri İsmail Haniye, grubun İsrail’in “saldırganlığını” sona erdirecek, İsrail’in Gazze’den çekilmesini garanti altına alacak ve ciddi bir esir takası anlaşması imzalayacak kapsamlı bir ateşkese ulaşma konusunda istekli olduğunu söyledi.
Al Jazeera’da yer alan habere göre, Haniye, yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu da “saldırının devam etmesi ve çatışma çemberinin genişlemesi, arabulucular ve çeşitli taraflar aracılığıyla yürütülen çabaları sabote etmekle” suçladı.
Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşanan insanlık dramına değinerek, “Kuzeyde açlık var, tam anlamıyla açlık var ve güneye doğru ilerliyor” dedi.
ABD’deki üniversitelerde Filistin’e destek gösterileri devam ederken Chicago Sanat Enstitüsü Okulu öğrencileri tarafından kurulan çadır kampa müdahale eden polis, 68 kişiyi gözaltına aldı.
Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Al-Amal Hastanesi ve çevresini hedef aldığını, hastanenin limitli kapasite ve kaynaklarla çalışmayı sürdürdüğünü duyurdu.
Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail işgal güçleri, Filistin Kızılayı’nın işlettiği Han Yunus’taki Al-Amal Hastanesi ve çevresine büyük zarar verdi. Yıkımın boyutuna ve sınırlı kaynaklara rağmen, hastane kısmen ve sınırlı bir kapasiteyle çalışmaya devam etmekte. Hastaneyi yeniden inşa etmeyi ve tüm hizmetleri kademeli olarak başlatmayı ummaktayız” denildi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar nedeniyle Körfez ülkeleri ile ilişkileri iyiye gitmiyor. Tel Aviv’in en büyük destekçisi ABD ise bu durumu değiştirmek için elindeki tüm kartları kullanıyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda körfez ülkesi Suudi Arabistan’a “İsrail” mesajı verdi. Sullivan, Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme anlaşması olmadığı sürece Washington’un Riyad ile bir savunma anlaşmasını kabul etmeyeceğini söyledi. Sullivan, “Bütüncül bakarsak, ABD ile Suudi Arabistan arasında ikili bir uzlaşmanın şartı, İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme ve Filistin halkı adına anlamlı adımlar atılmasıdır. Bunların hepsi bir araya gelmek zorunda. Bir parçayı diğerinden ayıramazsınız” dedi.
İsrailli gazete Calcalist, temel hammaddelerin gelmesinin durması, temel ihtiyaç maddeleri ve gıda fiyatlarının artması ve konut fiyatlarının artabilmesi nedeniyle Türk boykotunun mali yansımalarının yakında İsraillileri etkileyeceğini yazdı.
Habere göre, alternatif ithalat kaynakları bulmak zaman ve anlaşmalar gerektiriyor ve bunlar imzalansa bile mal fiyatlarının Türkiye’deki mal tedarikçilerinin talep ettiğinden çok daha yüksek olması muhtemel.
Haberde Tel Aviv yönetiminin bu karar ile adeta gafil avlandığı belirtildi. İsrailli gazete yöneticilerin Ankara’dan böyle bir hamle beklemediğini ve Türkiye’nin İsrail’le ticari bağlarını kesme kararının “tamamen sürpriz” olduğunu belirtti.
Calcalist, inşaat sektörünün ve Türkiye’den İsrail’e bir dizi popüler otomobil ihraç eden otomotiv sektörünün boykottan özellikle etkilendiğinin altını çizdi.
İsrail-Hamas savaşının başlangıcından bu yana cephede yer alan çeşitli birliklerden IDF muharebe askerlerinin 600’den fazla ebeveyni, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye ordunun savaşa girmemesini talep eden bir mektup gönderdi.
Mektupta, ‘Çeşitli uzmanların medya yayınlarına göre ve genel olarak Refah’a girmek, askerlerimiz için bir ölüm tuzağından başka bir şey olamaz’ denilerek Refah operasyonunun yapılması durumunda askerlerin bir tuzağın ortasında kalacağına vurgu yapıldı.
Asker aileleri ‘Maalesef ki, bunu tüm gücümüzle söylüyoruz, artık size güvenmiyoruz’ diyerek askeri yönetimin güvenilirliğini kaybettiğinin altını çizdi.
Suudi Al-Sharq haber kanalı, Hamas’ın önümüzdeki saatlerde Mısır’ın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki önerisini kabul ettiğini açıklayacağını bildirdi. Habere göre, anlaşmada serbest bırakılacak mahkumlar konusunda heyetler arasında son saatlerde yoğun görüşmeler sürüyor.
Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), İsrail’in ad-Dhahira, Aita al-Shaab, Tayr Harfa, Alma ash-Shaab ve Kfar Kila da dahil olmak üzere Güney Lübnan’a çok sayıda saldırı düzenlediğini bildiriyor.
Haaretz’te yer alan habere göre, üst düzey bir İsrailli yetkili yaptığı açıklamada, Hamas’ın müzakerelerin ilerlemesine izin veren mevcut rehine anlaşması teklifini kabul etmesi durumunda İsrailli yetkililerden oluşan bir heyetin Mısır’ın başkentine gideceğini söyledi.