Aziz Sancar ona da ilham oldu. Lise öğrencisi Simay Yüksel, yapay zeka modeli geliştirdi

Simay Yüksel, Alzheimer, Parkinson, ALS, Huntington ve frontotemporal demans gibi hastalıklarda yaş, yaşam tarzı gibi faktörleri de göz önüne alarak risk analizi yapabilen “Epigenetik Tabanlı Bir Yapay Zeka Modeli” üzerindeki çalışmasıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan patent numarası aldı. Lise öğrencisi olan Yüksel, Aziz Sancar’ı rol model olarak benimsediğini söyledi.

Aziz Sancar ona da ilham oldu. 17 yaşındaki lise öğrencisi Simay Yüksel, alzheimer teşhisi için yapay zeka modeli geliştirdi
Türkiye’de 18 yaş altında patent numarası almaya hak kazanan az sayıdaki öğrenciden biri olan Simay Yüksel, uluslararası patent platformunda da ismini duyurdu.

TED Ankara Koleji 12’nci sınıf öğrencisi ve Moleküler Biyoloji Kulübü’nün kurucusu olan 17 yaşındaki Yüksel, yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri bilim insanı olmak istediğini, biyoloji başta olmak üzere fen bilimlerine ve matematiğe meraklı olduğunu söyledi.

Yüksel, özellikle günümüzde kesin bir tedavisi bulunmayan nörodejeneratif hastalıklara ilgi duyduğunu ve kendini bu yönde geliştirmek için ekip arkadaşlarıyla çalışmalar yaptıklarını aktardı. Beyindeki nöron fonksiyonlarının ilerleyici kayıp ve yapısal bozulması olarak isimlendirilen nörodejeneratif bozukluklar içinde frontotemporal demans, Alzheimer, Parkinson, ALS, Huntington gibi hastalıkların yer aldığını anlatan Yüksel, bu hastalıkların dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğundan, kendisinin de bu alana yönelik çalışmalar yaptığını dile getirdi.

‘AZİZ SANCAR’I ROL MODEL ALDIM’

Yüksel, bu yıl üniversite sınavına gireceğini ve alanda kendini daha da geliştirebilmek için bu konuda ihtisaslaşmış okulları tercih edeceğini söyledi.

Yurt dışındaki birçok okuldan kabul alma sürecinin devam ettiğini ifade eden Yüksel, “ABD’deki üniversitelere başvuru sürecim de sürüyor, mülakatlar oluyor. Gelecekte kendi alanımda daha çok araştırma ağırlıklı ilerlemeyi hedefliyorum. Hem laboratuvar çalışmaları hem de girişimcilik anlamında Ar-Ge yapmaya ve proje geliştirmeye odaklanmak istiyorum. Asıl amacım bilime ve insanlığa katkı sağlamak. Bunu da günümüz sorunlarına bilimin ışığında inovatif çözümler bularak ve geleceği daha sürdürülebilir bir hale getirerek gerçekleştirmeyi hedefliyorum.” dedi.

Yüksel, bununla beraber, yazın başarı bursu alarak Oxford Üniversitesi’nde tıp ile ilgili bir yaz okuluna katılma imkanı bulduğunu belirterek, “Bilim insanı olarak kendime Aziz Sancar’ı rol model aldım. Önemli başarılara imza atan değerli bir Türk bilim insanı. Bu nedenle bana çok ilham veriyor. Biyokimyager olarak çalışmaları benim ilgi alanlarımla da örtüşüyor. Kendisinin disiplini ve adanmışlığı beni çok etkilemiştir. O yüzden çok ilham verici geliyor bana.” diye konuştu.

Haber

İlginizi Çekebilir