Türk müziğinin efsane sanatçılarından İlham Gencer 101 yaşında Bodrum’da vefat etti. Uzun sanat hayatında birçok yeniliğe imza atan İlham Gencer, 2022 yılında Hürriyet’e verdiği röportajında vasiyetini şu sözlerle açıklamıştı: “Cumhuriyet’in 100. yılı için marş besteledim. Vasiyetim, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü marşının devlet tarafından çaldırılması.”
Türkiye’nin ilk piyanist şantörlerinden olan caz müzisyeni Bozkurt İlham Gencer önceki gün Bodrum’da vefat etti.
Evinde fenalaşan ünlü sanatçıya ilk müdahaleyi müzisyen oğlu Bora Gencer yaptı. Bora Gencer, “Hem karakter olarak hem de vücut olarak sağlam bir insandı. Beklemiyorduk. Evde fenalaşmış, ben geldiğimde kalp masajı yaptım babama. Uğraştım, daha sonra ambulans geldi. Hastaneye gittiler ve orada da uğraştılar ama babamı maalesef kaybettik” dedi. Bora Gencer, acı haberi sanat dünyasına da sosyal medya hesabından duyurdu. Gencer yaptığı paylaşımda, “Babam Türkiye’nin babası, benim canım varlığımın sebebi dünya iyisi insan adam gibi adam Bozkurt İlham Gencer’i kaybettik. Büyük üzüntü içerisindeyiz, çok uğraştık çok emek verdik. Keşke elimizden daha fazlası gelebilseydi” ifadelerini kullandı.
HAKKIMI ALMADAN ÖLMEK İSTEMİYORUM
İlham Gencer hayatında bir tek devlet sanatçısı olamaması nedeniyle burukluk yaşadığını şu sözlerle dile getirmişti: “Sami Coşkun’la Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılı için birlikte ‘Türk Marşı’ yaptık. Şu an çalıştığım Pera Palas’ta fotokopi yapıyorum herkese söyletip ezberletiyorum. 99 yaşına doğru gidiyorum, çok üzgünüm. Talebelerim olan birçok isimden Ajda Pekkan ve Ayten Alpman hepsi devlet sanatçısı oldular. Benim sahneye çıkardığım talebelerim hepsi aldılar bana böyle bir paye vermediler.” Gencer sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Lütfen bana ölmeden devlet sanatçılığı unvanımı versinler bu haksızlığı önlesinler. Hak ettiğim şeyi istiyorum torpil istemiyorum. Hakkımı almadan da ölmek istemiyorum, havlu atmıyorum.”