‘Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri’ sergisi, olağanüstü bir Antik Mısır deneyimi yaşatıyor

Antik Mısır deneyimi için  UNIQ Expo İstanbul’da kapılarını açtığı sergide, 100 yıl önce keşfedilen Tutankhamun’un hazinelerinden seçilen 409 eserin replikası yer alıyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı: “İstesek de istemezsek de bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız”

Ölümünün üzerinden 3 bin 300 yıldan fazla zaman geçen Firavun Tutankhamun‘un kral mezarında bulunan hazineler UNIQ Expo İstanbul’da ziyaretçileri ağırlayacak. Sanatseverlere Tutankhamun’un hazinelerini konu alan serginin basın toplantısı, tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı‘nın katılımıyla yapıldı.

Ortaylı, Mısır‘daki kral mezarları olan Keops, Kefren ve Mikerinos isimli üç büyük piramitteki mezarlardaki firavunlara ait eşyaların çalındığını, Tutankhamun’un yer altında bulunan mezarının mükemmel biçimde korunmuş olarak hazineleri günümüze ulaşan tek firavun olduğunu ifade etti.

Tutankhamun’un Mısır tarihinin sarsıntılı bir döneminde tahta geçtiğine dikkati çeken Ortaylı, şu bilgileri verdi:

“Babası Akhenaton Mısır yeni dönem 18’inci hanedanının bir firavunudur. Krallığının 6. yılında Mısır’ın (eski) başkenti olan Teb’i terk ederek bugün Tel el Amarna olarak bilinen el değmemiş topraklara yeni bir başkent kurmaya karar verdi. Akhenaton, diğer tanrılara olan inancı yok etmek ve Aton dinini yerleştirmek için tapınaklardan diğer tanrıların isimlerini sildirdi. Tek tanrılı İbrani dinlerinin başlangıcı sayılabilir. Bilinen en önemli eşlerinden biri de Mitanni Prensesi Nefertiti idi. Akhenaton tahttan indirildikten sonra onun oğullarından biri olan Tutankhamun 9 yaşında tahta geçti. Erken yaşta da öldü. Onun döneminde Mısır çok tanrılı eski dinine geri döndü. Amon rahiplerine de itibarları iade edildi. Fakat şurası bir gerçektir ki Tutankhamun’un 20. yüzyılda mezarının bulunuşu ve Mısır medeniyetini aksettirişi dolayısıyla bizim en çok bildiğimiz firavundur.”

“Medeniyet Mezopotamya ile başlar”

Ortaylı, medeniyetin sanıldığının aksine Yunanla başlamadığını vurgulayarak, “Biz de ne olursak olalım, istesek de istemezsek de bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız. Bu bir medeniyet meselesidir ve medeniyet Mezopotamya ile başlar. Galiba devamlılık ve tutarlılık açısından Nil deltasının zenginliği böyle bir medeniyeti yaratmış.” diye konuştu.

Mısırlı küratör Mohamed Atef Abdelshafy de Kral Tutankhamun’un hazinesinin keşfedilişinin 100. yıl dönümünde İstanbul’da olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Sergide 400’ün üzerinde eser yer alıyor. Buraya teşrif eden tüm misafirlerimizle 3 hikayeye tanıklık edeceğiz. Bunlardan birincisi Kral Tutankhamun ve eşi Kraliçe Ankhesenamun’un aşk hikayesi. İkincisi hazinenin keşfedilme hikayesi. Üçüncü ise Tutankhamun’un mezarı ile ilgili eşyalar. Ziyaretçilerimiz Kral Tutankhamun’un eşyalarını ve hazinelerini sanki Mısır’daki gerçek müzeyi ziyaret etmiş gibi deneyimleme ve görme fırsatına erişecek.” ifadelerini kullandı.

Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri” sergisi, 31 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir