Akın akın geliyorlar! Hedef 1 milyon ziyaretçi

Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz düşündürüyor. 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.

İngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz.

GÖBEKLİTEPE SADECE BİR TAPINAK DEĞİL

21. yüzyılın en büyük keşiflerinden biri olarak kabul edilen Göbeklitepe’deki son kazılarda günlük kullanıma işaret eden öğütme ve el taşları bulundu. Bu, o çağda bölgede ilk tarım denemelerinin yapıldığına işaret ediyor. Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yeni buluntuların analizlerini bu kış yapmayı planladıklarını belirterek, “Her ne kadar Göbeklitepe’nin tapınak olarak adlandırılan kamusal bir yapı olduğu düşünülse de son kazılar bize barınak tarzı mekânların varlığını da gösterdi. Dolayısıyla artık buranın sadece bir tapınak ya da bir toplanma merkezi mi yoksa insanların ilk kez beraber yaşamaya başladığı bir yerleşke mi olduğu sorusu daha fazla tartışılacak” diyor.

KARAHANTEPE TARİHE BAKIŞI KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK

Göbeklitepe elbette çok önemli ama yalnız değil. Göbeklitepe’den yaklaşık 200 yıl sonra inşa edildiği tahmin edilen Karahantepe, 3 milyon yıl süren avcı-toplayıcı yaşamın sona erdiği ve köylerin ortaya çıktığı sürecin başladığı noktalardan…

Kazıların başladığı 2019’dan bu yana ilkler gün yüzüne çıkıyor. Göbeklitepe kazılarında ağırlıklı olarak hayvan figürleri bulunurken, Karahantepe’de bunların yanı sıra 3 boyutlu insan tasvirleri de ortaya çıktı.

Merkezde 23 metrelik anıtsal bir yapı, Göbeklitepe’dekine benzer “T” şeklinde 250 sütun ve yanı sıra ana kayaya şekillendirilmiş insan başı ve şu an Gaziantep Müzesi’nde sergilenen ve 3 boyutlu olarak yapılan, ‘leopar taşıyan insan’ heykeli bulundu. Leoparın saldırıya hazır pozisyonda bulunduğu heykel, dönemin sanatsal becerileri ve yaşam tarzına ilişkin hiç şüphesiz fikir veriyor insana.

İşte bu sebeple de Kültür ve Turizm Bakanlığı bu bölgede, Göbeklitepe ve Karahantepe’nin ana istasyon olduğu, ‘Taş Tepeler’ ismi verilen yeni bir proje başlattı. Bu proje, 7 alan; Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe, Yeni Mahalle höyük, yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmaları içeriyor.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio