Türkiye’nin demokrasi karnesi kırık

İsveç Göteburg Üniversitesi‘nin her yıl yaptığı Dünya Demokrasi Çeşitliliği araştırmasına göre; Türkiye demokrasisi en ciddi düzeyde zarar gören ülkeler arasında. Demokrasi karnesinde 170 ülke arasında 147. sıraya düşen Türkiye her geçen gün daha çok geriliyor.

Hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli köşesinden seslenen Özkök,” Türkiye biliyorsunuz son 20 yıla kadar dünyada en ileri demokrasiye sahip Müslüman ülkesi olarak biliniyordu ama bu araştırmaya baktığımız zaman Türkiye’nin üzerinde başka Müslüman ülkelerin çıktığını görüyorsunuz. Neden mi? Mesela Tunus mesela Pakistan mesela Irak mesela İran Türkiye’nin üzerine geçmiş demokrasi endeksinde. İlk 10’a baktım ilk 10’da da ne yazık ki bir tek Müslüman ülke yoktu.” dedi.

 Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“ Türk – Amerikan Derneği’nin gala yemeği bu akşam New York’ta yapılıyor. Dün akşam bu galadan önce buradaki önemli Türk iş adamlarından Ahmet Okumuş, bir davet verdi. O davet için Plaza Oteli’nin lobisine girdiğimde ortada masanın üzerinde böyle çok güzel hazırlanmış bir balkabağı düzenlemesi gördüm. Orada kalıma birden geldi ki önümüzde ki pazartesi günü bütün dünya Cadılar Bayramı’nı kutlayacak. İşte, tam o yemeğe girerken o Cadılar Bayramı’nı hatırladığım sırada birden önüme bir haber düştü. Çok enteresan bir haber İsveç’ten gelen bir haberdi bu. İsveç Göteburg Üniversitesi’nin her yıl yaptığı Dünya Demokrasi Çeşitliliği çalışmasında Türkiye’nin geldiği noktayı gördüm. Türkiye maalesef ki 170 ülke arasında 147. sıraya düşmüş ama bundan daha önemlisi bir başka rakamdı bu araştırmadaki. Türkiye biliyorsunuz son 20 yıla kadar dünyada en ileri demokrasiye sahip Müslüman ülkesi olarak biliniyordu ama bu araştırmaya baktığımız zaman Türkiye’nin üzerinde başka Müslüman ülkelerin çıktığını görüyorsunuz. Neden mi? Mesela Tunus mesela Pakistan mesela Irak mesela İran Türkiye’nin üzerine geçmiş demokrasi endeksinde. İlk 10’a baktım ilk 10’da da ne yazık ki bir tek Müslüman ülke yoktu. Evet, demokrasi sınavı ve demokrasi karnesi açısında geldiğimiz nokta maalesef budur ve hepinize şimdiden mutlu Cadılar Bayramı diliyorum.”  

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio