İstanbul’un nüfusunu azaltacak projeyi açıkladı! Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’tan İstanbul için bomba öneri

İstanbul her geçen gün göç alıyor ve nüfus da artıyor. Nüfus artışıyla birlikte İstanbul’un sorunları da kat be kat artıyor. İşte bununla ilgili radikal bir öneri Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’tan geldi. Bozkurt, İstanbul’un nüfusunun nasıl azaltılacağı konusunda çok tartışılacak bir öneride bulundu.

Toyota Türkiye CEO‘su Ali Haydar Bozkurt, uzaktan çalışma modeliyle özellikle İstanbul’da 3-4 milyon kişilik bir nüfus azalmasının söz konusu olabileceğini yazdı.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un bu önerisini Emre Özpeynirci sosyal medya üzerinden duyurdu.

linkedin üzerinden bir paylaşım yapan ve İstanbul ile ilgili önerisini açıklayan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, uzaktan çalışma önerisi sundu.

Bozkurt’un önerisine göre İstanbul’da yaşayanlara başka şehirlerde evden çalışma önerisi sunuludğu takdirde 3-4 milyon kişi İstanbul’dan gidecek ve hem İstanbul nüfus açısından rahatlayacak hem de gidilen bölgelerde kalkınma olacak.

Bozkurt, bunu da “Örneğin; Zaman icerisinde yaklasik 1 milyon beyaz yakalı bu modele geçse ve yaşamak istedikleri başka şehirlere yerleşse, aileleriyle birlikte ortalama 3-4 milyon kişilik bir nüfus azalması söz konusu olabilecektir.” sözleriyle açıkladı.

İşte Bozkurt’un İstanbul’un nüfusunu azaltma önerisi:

Uzaktan Çalışma Modeli Bir Fırsat Olabilir mi?

Türkiye’nin temel sorunlarından bir tanesi olan, ekomonik yoğunluğun ağırlıklı olarak Istanbul’da toplanması sonucunda, yaklaşık 20 milyona dayanan nüfusu ile artık İstanbul’un bu yükü kaldıramadığı aşikardır.

Saglikli bir eko-cografya icin, Anadolu’da en az beş altı tane “İstanbul” yaratilmasina ihtiyac oldugu goruluyor. Acaba, birçok firmada başlatılan uzaktan çalışma modeli bu anlamda bir katkı sağlar mı? Tamamen uzaktan çalışma ile yönetilebilecek pozisyonlarda çalışanların, Anadolu’nun farklı şehirlerinden çalışması teşvik edilse, İstanbul’un keşmekeşinden uzaklaşmayı hayal edenlere bir çözüm olur mu?

Örneğin; Zaman icerisinde yaklasik 1 milyon beyaz yakalı bu modele geçse ve yaşamak istedikleri başka şehirlere yerleşse, aileleriyle birlikte ortalama 3-4 milyon kişilik bir nüfus azalması söz konusu olabilecektir.

Bu durumun bir yandan İstanbul’u her anlamda rahatlatacağını, diger yandan bu kişilerin İstanbul’da elde ettikleri kazançla Anadolu’da nispeten refah seviyelerinin yükseleceğini, ayni zamanda gittikleri şehirlerin ekonomisine de bir katkı yaratacaklarını, daha sakin şehirlerde yaşamanın bir çok farklı avantajını da düşünecek olursak, bu fikir, üzerinde kafa yormaya değer görünmekte.

Ancak bunun olabilmesi için, uygun zeminin ve duzenlemelerin de hazırlanması gerekmektedir. Devletin, bu programı teşvik etmesi, iş kanununda gerekli düzenlemeleri yapması,  bu programa dahil olanların vergi ve SGK yükünü düşürerek (örneğin, ilk 5 yıl olabilir) , hem kişileri hem firmaları buna teşvik etmesi, bu programı cazip hale getirmesi düşünülebilir.

Bu sayede, “imkanım olsa İstanbul’dan giderim” diyen bir çok kişiye cazip gelecek bir program oluşturulabilir belki de. Elbette ki firmaların da bu konuda samimi ve adil davranması bir başka gerekli ve de önemli husus olarak akla gelmekte; başka şehirlere taşınan çalışanların ücretlerinde ve yan haklarinda, bu durumu fırsat bilerek / gerekce gostererek, pozisyonun ücret ve yan haklar paketlerinde en kucuk bir azalma olmamasına da ozen gosterilmelidir.

Acaba farklı çalışma modellerinin uygulanmaya baslandigi böylesi bir dönem, bu gibi projeleri tartışmak için doğru zaman olabilir mi?

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir