Hayatımızdaki iki önemli an

Tüm dünyanın gözü kulağı 8 Eylül’de hayatını kaybeden, İngiltere’de tahtın 70 yıllık hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth’in dün düzenlenen cenaze törenindeydi. 500 devlet başkanı ve farklı ülkelerin kraliyet ailesi mensuplarının katıldığı tören dün sabah düzenlendi. Törende, Britanya Lortlar Kamarası Üyesi Patricia Scotland ve Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss konuşma yaparken ilahiler okundu. Dünyanın her yerinde kraliçenin ölümü ve cenaze töreni konuşulurken gazeteci Ertuğrul Özkök de bu töreni sesli köşesine taşıdı.

Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli köşesinde cenazeden bahseden Özkök, “Dünkü cenazede en çok etkilendiğim an; cenazenin son anıydı. Yani kraliçenin tabutu yavaş yavaş aşağı inerken İngiliz geleneğinin en önemli enstrümanlarından biri olan gaydalı bir çalgıcı, bir gaydacı, gaydayı çalarak yavaş yavaş uzaklaştı ve biz o gaydayı izlemeye başladık. Daha sonra geri döndüğümüzde tabut artık ortadan kaybolmuştu” dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde Kraliçe 2. Elizabeth’in cenazesine ilişkin şunları söyledi:

“Dün bütün dünya gibi biz de olağanüstü bir cenaze törenini izledik. Bu cenaze töreni İngiltere kraliçesi 2. Elizabeth’in cenazesiydi. Cenazeyi baştan sona izledim. gerçekten insanda hayranlık uyandıran bir kültürü yansıtıyordu çünkü Türkiye gibi ülkelerde ne yazık ki Orta Doğu’da hatta Müslüman ülkelerin tamamında cenaze kültürü konusunda bir özensizlik olduğunu hepimiz gözlerimizle görüyoruz ve her yıl en az birkaç kere tanık oluyoruz. Oysa cenazeler çok çok önemli anlardır. Çünkü her insanın hayatında iki an vardır ki bu anlar sadece o insana aittir. Biri doğduğu an öteki öldüğü an… Ve öyle anlarda o insanlar özel bir saygıyı hak ederler. Dünkü cenazede en çok etkilendiğim an; cenazenin son anıydı. Yani kraliçenin tabutu yavaş yavaş aşağı inerken İngiliz geleneğinin en önemli enstrümanlarından biri olan gaydalı bir çalgıcı, bir gaydacı, gaydayı çalarak yavaş yavaş uzaklaştı ve biz o gaydayı izlemeye başladık. Daha sonra geri döndüğümüzde tabut artık ortadan kaybolmuştu. Bana bu her insanın ölüme yalnız gidişini anlatan çok sembolik bir olay gibi geldi. Ama söyleyeceğim şu; insanlar ölüm anlarında saygıyı hak ederler… O yüzden diyorum ki; hepimiz cenazeye giderken kılığımıza, kıyafetimize biraz özen göstermemiz gerekir. O giden insana son bir saygı bunu gerektirir çünkü.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir