Fethiye’den Antalya’ya yaklaşık 530 – 550 km uzunluğundaki Antik Likya yolu, bir taraftan masmavi Akdeniz diğer tarafta yemyeşil çam ormanlarından oluşan muhteşem manzarası, rota üzerindeki antik şehirleriyle dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotası listesinde. Yol boyunca el değmemiş küçük koylar dağ ve ova köyleri bulunuyor.
Milliyet köşe yazarı Cüneyt Sadıç köşesinde Likya Yolu’nu anlattı.
İşte yazı:
Evlerimizi mezar yaptık, mezarlarımızı ev,
Yıkıldı evlerimiz, yağmalandı mezarlarımız.
Dağların doruğuna çıktık, toprağın altına girdik,
Suların altında kaldık, gelip buldular bizi…
Bozdular birliğimizi, alt üst ettiler bizi…
Yakıp yıktılar, yağmaladılar bizi…
Biz ki; analarımızın, kadınlarımızın ve ölülerimizin uğruna,
Biz ki; onurumuz ve özgürlüğümüz uğruna,
Toplu ölümleri yeğleyen bu toprağın insanları,
Bir ateş bıraktık,
Hiç sönmeyen ve sönmeyecek olan…”
Anadolu’nun cesur, mağrur ve yürekli evlatlarıydı Likyalılar ya da onların kendilerini tanımladıkları isimleri ile Trmmili’ler. O kadar bağlı idiler ki özgürlüklerine, MÖ 545’te önüne çıkanı ezerek ilerleyen dev Pers ordusu Xanthos’a ulaştığında şehir halkı hiç düşünmeden kazanmaları imkansız da olsa savaşmaya karar verirler. O kadar düşkündürler ki hürriyetlerinne, tek bir Xanthos’lu bile teslim olmayacaktır.
“Kadınları, çocukları, hazineleri ve köleleri kaleye doldurup, ateşe verdiler ve tüm savaşçılar korkunç yeminlerle bağlanarak düşmana atıldılar ve tümü savaşta öldü.” diye anlatır Herodot bu olayı kitabında.
Nerede?
Anadolu’nun güney batısındaki Teke Yarımadası’nda, Antalya Körfezinin batısında yer almakta Likya. Tarihte batısında Karia, doğusunda Pamphylia, kuzey doğuda Pisidia ve kuzeyde Phrygia bulunmakta ve Xanthos, Lymiros ve Arycandos gibi büyük nehirlerin suladığı verimli ovalara ve yaylalara ev sahipliği yapmaktaymış.
Bugün ise kabaca tanımlamak gerekirse Köyceğiz’den Antalya’ya çekilecek bir çizginin güneyinde kalan bölgenin adı Likya. Batı sınırını Dalaman çayı, doğusunu Phasalis antik kenti, kuzeyini Akdağlar belirlemekte. Kısaca, Antalya’nın batısı, Muğla’nın güneydoğusu.
Likya Yürüyüş Yolu
Fethiye’den Antalya’ya yaklaşık 530-550 km. uzunluğundaki Antik Likya Yolu, bir tarafında masmavi Akdeniz, diğer tarafında yemyeşil çam ormanlarından oluşan muhteşem manzarası, rota üzerindeki antik şehirleri ile dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotası listesinde. 1992 yılında parkur çalışmalarına başlanan, 1999 yılında turizme açılan ve 20’den fazla parkurdan oluşan yol boyunca el değmemiş küçük koylar, dağ ve ova köyleri beklemekte sizleri. Tamamı işaretlenmiş parkurun bakımı sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından yapılmakta. Bir kerede tamamlamak pek mümkün olmadığından parça parça tamamlamak en mantıklısı. Romalılardan kalma yollar ve patikalardan oluşan parkurlar genel olarak orta zorluk seviyesinde, çoğunlukla kayalık ve taşlık. Yürüyüş boyunca işaretleri kaçırmamak gerek. Ağaç ya da kayalardaki kırmızı beyaz işaretler veya üst üste koyulmuş taşlar doğru yolda ilerlediğinizi göstermekte.
Numberone.com.tr