Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart ve 23 Eylül olmak üzere yılda iki kez gerçekleşen ekinoks tarihlerinde, gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlıyor. Bugün ise baharın başlangıcı olarak görülen 21 Mart ilkbahar ekinoksu gerçekleşiyor. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de Number1 FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde 21 Mart ekinoksundan bahsetti. Özkök, aynı gün yapılan bir araştırmaya da atıfta bulunarak gündüzlerin uzadığını ama Türkiye’ye bir türlü aydınlık günlerin gelmediğini vurguladı.
146 ülke arasında yapılan mutluluk araştırmasını kaynak gösteren Özkök, “Bizim ülkemiz öyle harap olmuş bir ülke falan değil. Niye böyle mutsuzuz? Neden bu mutluluk sıralamasında durmadan geriye gidiyoruz?” diye sordu.
Özkök ayrıca, siyasetçilerin seçime giderken Türkiye’nin mutluluk sırasındaki yerinin en altlarda olduğunu hiç unutmaması gerektiğini vurguladı.
“HİÇ UNUTMALILAR”
Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:
“Dün akşam üzeri saat 18.33 itibariyle bilimsel olarak ilkbahara girdik. Yani gün eşitlendi, geceyle gündüz aynı oldu ve bugünden itibaren aydınlık günler daha uzun olacak. Ama bakın aynı gün Birleşmiş Milletlerden gelen bir araştırma sonucu aydınlık günlerin henüz gelmediğini ortaya koyuyor. Çünkü dünyada yapılan bir mutluluk araştırmasına göre; dünya mutluluk sırasında Türkiye, 146 ülke arasından 112. sıraya düşmüş ve son bir yıl içerisinde 8 sıra birden gerilemiş. Bizden daha geride hangi ülkeler var diye bakıyorum; Lübnan var Afganistan var. Yani her ikisi de iç savaştan çıkmış harap olmuş ülkeler.
Bizim ülkemiz öyle harap olmuş bir ülke falan değil. Niye böyle mutsuzuz? Neden bu mutluluk sıralamasında durmadan geriye gidiyoruz? İstiklal marşımızın iki dizesi bize şöyle diyor: Gelecektir sana vadettiğin günler hakkın. Kim bilir belki yarın belki yarından da yakın. Evet böyle bir İstiklal Marşıyla büyümüş nesiller yetiştirdik ama insanlarımız mutlu değil. Siyasetçilerimiz kendi yaptıkları siyasetlere, bu insanlara vadettikleri toplumlara, bu insanlara vadettikleri yaşama düzeylerine bakarken, onunla ilgili seçime giderken, vaatte bulunurken; Türkiye’nin mutluluk sırasındaki bu en alt sıralardaki yerini de hiç unutmamalılar.”
Numberone.com.tr