En son 2018 yılına çektiği The Shape of Water ile 90. Akademi Ödülleri’ne 13 dalda adaylıkla damga vuran ve En İyi Film dahil 4 Oscar’ın sahibi olan Guillermo del Toro imzalı Nightmare Alley – Kabus Sokağı 4 Şubat günü ülkemizde vizyona giriyor.
Film; bir karnavalda öğrendiği insanları manipüle etme yeteneğiyle ünlü bir mentalist olmanın kapılarını aralayan Stanton’ın, en az kendisi kadar hırslı bir kadın Dr. Lilith Ritter ile yakınlaşması sonrası gelişen olayları anlatıyor.
Bir sirkte çalışmaya başlayıp hızla yükselen sonrasında da dibe vuran bir adamın hikayesini konu alan filmin orijinali 1947’de vizyona giren, dönemin starlarından Tyrone Power’ın başrolünü üstlendiği filmi Edmund Goulding yönetmişti.
Beyazperde 74 yıl sonra capcanlı bir geri dönüş yapan bu ışıltılı yeniden çevrimde; Cate Blanchett, Rooney Mara, Willem Dafoe, Toni Collette, Richard Jenkins, Ron Perlman, Holt McCallany, Clifton Collins Jr., Tim Blake Nelson, Mary Steenburgen ve David Strathairn gibi isimler yer alıyor.
“GÜNÜMÜZE YAKIŞIR BİR YENİDEN ÇEVRİM”
1947 yapımı Edmund Goulding’in orijinal film de kıyıda köşede kalmış, döneminin farklı ve cesur örneklerinden biriydi. Yönetmen Guillermo Del Toro hem o filme bu kadar sadık kalıp hem de yaptığı eklemelerle ve kattığı yorumla ortaya gayet doyurucu bir film çıkarmayı başarmış. Sürekli manipülasyonla yürüyen bir erkeğin üzerinden bugünlere bile uzanan bir yükseliş/düşüş hikayesi kuruyor. Kadın karakterlerin konumlarını çok daha güçlendirerek ana kahramanı açısından daha karanlık bir finalle bağlıyor. Bu anlamda günümüze yakışır bir ‘yeniden çevrim’ oluşturuyor. Yine de ikinci perdenin bir parça sarktığını, tempoyu aşağı çektiğini belirtmek isterim. Ama oyuncu performansları (özellikle Cate Blanchett ve Toni Collette), ışık kullanımı, müzikleri, yaratılan atmosferi birinci sınıf.
“DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KARNAVAL NEO-NOİR”
‘Del Toro, devrim niteliğinde bir karnaval neo-noir’ına imza atmış. Fantastikle de bilinçaltıyla da korkuyla da mesafeli bir şekilde ilişki kurarak türde David Lynch ve Coenler’in kulvarına masalsı bir ekleme yapıyor. Ahenkle dans eden capcanlı karakterler politik alt metin de barındırıyor. Goulding’in 1947 tarihli B-tipi filmini ikiye katlayan bir yeniden çevrim bu! Del Toro ötekilere dair öyküsünü tarihi bir karnavala çekerken Gilliam’ın ustalıklı ‘Dr. Parnassus’u ile de kardeşlik ilişkisi kurmaktan zevk alıyor. Türünde lezzetli bir film. Del Toro’nun Hollywood kariyerinde de zirveye oynuyor!’
“GÜNÜMÜZE GÖRE DEMODE KALIYOR”
Nighmare Alley özenli görüntü ve sanat yönetimiyle 1947 yapımı öncül filmini cilalayarak seyirciye sunmayı başarıyor. Neredeyse senaryo anlamında orijinaline pek çok noktada sadık kalıyor. Ancak filmin ilk 90 dakikasındaki gösterişli yükselişi filmin son bir saatinde düşüşe geçiyor. Film uzadıkça hikayesi zayıflıyor ve en sonunda finalindeki karanlığın içinde anlam aramaya çalışıyorsunuz. Günümüze göre hikayenin demode kaldığını belirmek gerekiyor. Geçmişin görkemli film noirlarını düşündüğümüzde bu film bir parça dönem olarak günümüzle kan uyuşmazlığı yaşıyor.
“ÇOK KIYMETLİ BİR SİNEMA FİLMİ”
Olayların aniden ve bir anda geliştiği Kabuslar Sokağı, geneli itibariyle izleyicisini kavrayan güçlü bir film. Renkli gezici karnaval sahneleri, aşklar, hırslar, intikamlar, alev alev yanan hayatlar ve en önemlisi ana karakterini hiç bırakmayan bir film olması çok kıymetli bir sinema izlediğimizi hissettiriyor. Olduğun yere geri dönmek, tavuk imgesi ve ‘canavar mısın insan mı?’ sorusu kafamda döndü durdu… Taşradaki karnaval görüntüsünden sonra bir anda ışıltılı şehir gecelerine geçiş dengesi çok güzel yakalanmış. Bradley Cooper’ı ilk defa bir performansında çok beğendim. Cate Blanchett ve Rooney Mara’yı Carol filminden sonra tekrar bir arada görmek şahaneydi.
“HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATMIYOR”
Oscar ödüllü Pan’ın Labirenti ve Suyun Sesi filmleriyle tanıdığımız Hellboy filmiyle de gönlümüzde ayrı bir yeri olan yönetmen Guillermo del Toro yine her zamanki tarzında olabildiğince karanlık ve de fantastik atmosferine bu sefer 1940 yıllarda kasaba kasaba gezen bir karnaval ekibini dahil etmiş. 1947 yapimi aynı isimli ilk filmin ve romanın adaptasyonu olarak görebileceğiniz Kabus Sokağı Bradley Cooper, Rooney Mara, Cate Blanchett, Toni Collette ve Willem Dafoe ‘dan oluşan dev oyuncu kadrosuyla sizi hayal kırıklığına uğratmıyor. Geçmişindeki travmalarla insanların içinde oluşan boşlukları güç hırsıyla doldurması üzerine ve vicdan azabı çekerken teselli arayan ruhlara yol göstermeye çalışırken ceplerini boşaltmaya kendini adayan bir dolandırıcının hayatı gerilim filmi sevenler için iyi bir seçenek!
Numberone.com.tr