Fransa’da göstericiler ile polis arasında çatışma: 40 yaralı

Fransa’da çalışma yasa tasarısını protesto eden sendikaların çağrısıyla ülke genelinde grev ve protestolar düzenleniyor.

Başkent Paris’teki İtalya Meydanı’ndan başlayan yürüyüş sırasında göstericiler zaman zaman polisle çatıştı.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ülke genelinde gösterilere 125 bin kişi katıldığı belirtilirken, işçi sendikaları ise protestolara katılan gösterici sayısının 1,3 milyonu bulduğunu öne sürdü.

Paris Emniyetinden yapılan açıklamada ise kentte gösterilere 80 bin kişinin iştirak ettiği duyurulurken sendikalara göre protestolara 1 milyona yakın kişi katıldı.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de yaptığı yazılı açıklamada Paris’teki 27’si polis 40 kişinin yaralandığını ve 60’dan fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Eyfel Kulesi kapandı

Paris’teki gösteriler sırasında polisle protestocu gruplar arasında çatışma çıktı. Polis protestocuları dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Bazı göstericiler yürüyüş güzergahı boyunca yolda bulunan otobüs duraklarına zarar verdi ve bazı banka şubeleri ile mağazaların camlarını kırdı. Protestocular ayrıca kentteki Necker Çocuk Hastanesi binasının girişini tahrip etti.

Fransa’da toplu ulaşımda da grevler nedeniyle aksama yaşandı. Grevler nedeniyle 10 hızlı trenden biri çalışmadı, banliyö ve şehirlerarası trenlerin ise üçte biri hizmet vermedi. Hava ulaşımında ise Ulusal Hava Yolu Şirketi Air France pilotlarının grevi nedeniyle bugün beş uçuştan biri gerçekleşmedi.

Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle bugün turistlerin girişine kapandı. Günlük gazeteler de matbaalardaki grev yüzünden basılmadı.

Göstericilerin Capitol Meydanı’nda toplanmasına izin verilmedi

Fransa’nın güneyinde yer alan ve nüfus bakımından ülkenin dördüncü büyük şehri olan Toulouse’da hükümetin kanunlaştırmaya çalıştığı iş yasasına ilişkin sendikaların çağrısıyla yoğun katılımlı gösteri düzenlendi.

Saint Cyprien Meydanı’nda TSİ 11.30’da başlayan ve 5 binden fazla kişinin katıldığı gösteriler, 4 saat süren 5 kilometrelik bir yürüyüşle tamamlandı.

AA muhabirinin Fransa polisinden aldığı bilgiye göre, Fransa’daki 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) devam ederken güvenlik gerekçesiyle protestocuların şehrin en büyük meydanı olan Capitol Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmedi, bazı yollar ulaşıma kapatıldı ve toplu taşımada kısıtlamalar yapıldı.

Lyon’da binlerce kişi yürüdü

Lyon kentinde de Brotteaux Meydanı’nda farklı sendikalar öncülüğünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, ellerinde dövizlerle hükümet karşıtı sloganlar atarak Jean Mace Meydanı’na yürüdü.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) maçlarının oynandığı şehirler arasında bulunan Lyon’da gösteri nedeniyle yürüyüş güzergahında trafik durma noktasına gelirken, polis herhangi bir olay yaşanmaması için geniş güvenlik önlemi aldı.

EURO 2016 maçlarını seyretmeye gelen yabancı ülke taraftarlarının da zaman zaman alkışlarla destek verdiği gösteride, çalışma yasa tasarısının geri çekilmesi talep edilerek buna ilişkin bildiriler dağıtıldı.

Meşaleler yakarak yürüyen göstericilere bazı göçmenler de destek verdi.

130 kişiye gösterilere katılma yasağı

Paris Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, protestolarda şiddet kullandığı tespit edilen 130 kişiye gösterilere katılma yasağı getirildiği belirtildi.

Öte yandan çalışma yasa tasarısını protesto eden taksi sürücüleri de Paris’teki Porte Maillot Meydanı’nda bir araya geldi.

Çöp dönüşüm merkezinde büyük yığınaklar oluştu

Ülke genelinde düzenlenecek grevlerin ise demiryolu ve havayolu ulaşımı ile çöp toplama merkezlerini etkilemesi bekleniyor. CGT işçi sendikasının Twitter hesabından yayımlanan mesajda, Lyon kentinde çöp dönüşüm merkezinde büyük yığınaklar oluştuğu belirtildi.

Fransa Demiryolu İşletmelerinden (SNCF) yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 hızlı trenden biri çalışmayacak, banliyö ve şehirlerarası trenlerin ise üçte biri hizmet vermeyecek.

Air France pilotlarının üye olduğu SNPL sendikası da internet sitesinden yaptığı duyuruda, grevler nedeniyle bugün beş uçuştan birinin gerçekleşmeyeceğini bildirdi. Açıklamada, işçilerin yüzde 27’sinin greve katılacağı belirtildi.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio