Türkiye İsitatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ilk çeyrekte büyümeye en büyük katkıyı kamu harcamaları ve ihracat yaparken, kredi kartı ve taksitli satışlara sınırlama ile bastırılan iç tüketim ve döviz kurlarının yükselişiyle frenlenen ithalatın payı düşük kaldı.
TÜİK’in yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde bir gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) geçen yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 4.3 yükseldi. Aynı dönemler itibarıyla dolar bazında GSYH’deki artış da yüzde 9.9 olarak belirlendi
ÇEYREK BAZINDA BÜYÜME YÜZDE 1.7
Ekonomik büyüme yüzde 4.3 ile beklentilere paralel gelirken, takvim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 4.4 arttı. TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ekonomik büyüme ise birinci çeyrekte, geçen ıyıln son çeyreğine göre yüzde 1.7 arttı
TÜİK verilerine göre, hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 9.0 artışla 286.3 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 2.9 artışla 20.2 milyar lira oldu.
Buna karşılık, devletin nihai tüketim harcaması değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 22.1 artışla 62.7 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 8.6 artışla 3.1 milyar liraya çıktı.
Aynı dönemler itibarıyla, mal ve hizmet ihracatı değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 35.9 artışla 115.3 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 11.4 artışla 8.1 milyar liraya yükseldi.
Bu dönemde, mal ve hizmet ithalatı da cari fiyatlarla yüzde 21.8 artışla 134.3 milyar lira ve sabit fiyatlarla yüzde 0.8 artışla 8.3 milyar liraya yükseldi.
ÜRETİM YÖNTEMİYLE BÜYÜME
Üretim yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2014 yılı birinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla yüzde 14.8 artışla 407.3 milyar liraya çıktı.
İmalat sanayi, 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 18.6 artışla 67.1 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 4.9 artışla 7.5 milyar liraya çıktı.
Buna karşılık, finans ve sigorta faaliyetleri, 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 4.5 azalışla 12.8 milyar liraya gerilerken, sabit fiyatlarla yüzde 13.9 artışla 4.0 milyar liraya çıktı.
BABACAN: VERİLER OVP İLE UYUMLU
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan büyüme verilerine ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, ilk çeyrek büyüme verilerinin ve ikinci çeyreğe ilişkin açiklanan güven göstergeleri ile ekonomik verilerin, bu yıl için orta vadeli programdaki (OVP) büyüme tahmini ile uyumlu olduğuna dikkat çekti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de açıklamasında, ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanmanın yanında Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesinin dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyeceğini vurguladı.
Şimşek, “Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz. Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir” diye ekledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, ikinci çeyrek büyümesinin de aynı şekilde süreceğini, açıklanan verilerin de bu öngörüyü desteklediğini vurguladı.