Türkiye’nin görünümünü düşüren Standard & Poor’s’un Başanalisti Frank Gill Geri Sayım programında Berfu Güven’in sorularını yanıtladı. Trükiye’nin görünümünün ‘negatif’e indirilmiş olmasının bir not indiriminin habercisi olup olmadığının sorulduğu Gill, “Hemen bir not indirimi söz konusu olmayacak” dedi.
‘YATIRIM YETERLİ DEĞİL’
Kararın gerekçelerini anlatan Gill, “Daha fazla uzun vadeli finansmanla cari açığın karşılanacağını düşünüyorduk, bu gerçekleşmedi. Eğer ekonomik performansa bakarsak, 2013’ün ilk üç çeyreğinde büyümeyi özel tüketimi ve kamu yatırımları ve aynı kamu harcamalarının tetiklediğini; ancak yatırımın yeterli olmadığını görüyoruz” dedi.
‘DÖNGÜ AŞAĞI YÖNLÜ’
“Buradaki döngü aşağı yönlü gitmekte” diye konuşan Gill, şöyle devam etti: “Aynı zamanda çok karmaşık bir ortam da var. Faizlerin artırılması büyüme için risk oluşturuyor. Çok düşük bir tasarruf oranı var Türkiye’de. Nispeten güçlü bir büyümeyi de fazla dış açık vermeden sürdürmek zor görünüyor.”
‘YABANCILARIN NE KADAR İSTEKLİ OLDUĞUNA BAĞLI’
Söz konusu koşullarında “Böyle bir ekonmik modelde daha dengeli büyüymeye göre bir risk” olarak göründüğünü ifade eden Gill, büyümenin, “Yabancıların iç üretimi dış kaynaklarla finanse etmeye niyetli olup olmayacağına bağlı” olduğunu söyledi.
‘BÜYÜME YÜZDE 2’YE DÜŞECEK’
“Cari açığın bu yıl azalabileceğinin öngörüyoruz” şeklinde konuşan Gill “Ama bunun büyümenin yüzde 2’nin biraz üzerinde kalması pahasına yapılacağını düşünüyoruz” dedi. ÖN DEĞERLENDİRME İZNİMİZ VAR Türkiye’nin gözden geçirmesinin normalde Mayıs ayında yapılacağının hatırlatılması üzerine Gill, “AB tarafından denetlenyioruz ve uluslararası standartlar bazında iç kredi şartlarında önemli bir değişiklik olursa ön değerlendirme yapma iznimiz var” dedi.
‘MAYIS’TA BİR GÖZDEN GEÇİRME DAHA OLACAK’
Gill, Mayıs’ta bir gözden geçirme daha yapacaklarını söyledi. “Görünümün anlamı şu: Önümüzdeki 12 ay boyunca yüksek olasılıkla kredi notu aynı şekilde kalacak” diyen Gill, negatif görünümün anlamının 12 ayın içinde not indirimi gelebilmesi demek olduğunu söyledi.
‘KUR İHRACATA DESTEK OLABİLİR’
“Döviz kurunda değer azalmasının ihracata destek olabileceğini düşünüyoruz. AB’den gelecek desteğin ihracatı artırabileceğini düşünüyoruz” diyen Gill, “Türkiye ihracatta pazar payını artırdı. İzlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.