Ethem Sarısülük davası fiilen durdu

Ethem Sarısülük’ün katil zanlısı polis Ahmet Şahbaz, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen idari soruşturma sonrasında sadece 24 ay kıdem durdurma cezasına çarptırılırken, Sarısülük’ü öldürmekten hakkında yürütülen yargılama da fiilen durdu.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, Ethem Sarısülük’ün öldürülmesiyle ilgili davanın dosyası 1,5 aydır Adalet Bakanlığı’nda. Yargılama fiilen durmuş durumda, duruşma tarihi belirsiz. “Yargılama fiilen askıya alındı” diyen Avukat Kazım Bayraktar, süreci bianet’e anlattı:

“Davaya bakan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi çekilmek istemişti. Ceza usul yasası gereğince bu talep üst mahkemede incelenir, hukuka uygun bulunursa başka mahkeme tayin edilir, yoksa dosya mahkemeye geri gönderilir. Bu karar kesindir, buna karşı usulde ve hukukta itiraz yolu yoktur. Talebi inceleyen 7. Ağır Ceza Mahkemesi çekilme talebini reddetti ve dosyayı 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderdi. Bu durumda kanunen Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama görevini yerine getirmekten başka şansı yoktu.”

 

“Fiili durum yarattılar”

 

“Ancak mahkeme görevini yerine getirmedi ve dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Adalet Bakanlığı’nın olağanüstü temyiz yoluna başvurarak, çekilme taleplerinin reddinin Yargıtay’ca bozulmasını istedi.”

“7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı, olağanüstü temyiz yoluna kanunen kapalı. Adalet Bakanlığı’nın olağanüstü temyiz yetkisi ancak mahkemede kesinleşmiş ve Yargıtay’dan geçmemiş kararlarda uygulanır. Burada ise halen süren bir dava var. Dolayısıyla bakanlığın olağanüstü temyiz yolu kanunen kapalı.”

“Sarısülük davasına bakan 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığının kanuna aykırı olduğunu bile bile dosyayı bakanlığa gönderdi. Bakanlık dosyayı 1,5 aydır elinde tutuyor. Bu da hukuk dışı. Fiili durum yaratarak, davayı askıya aldılar.”

 

İtiraz yolu yok

 

Avukat Bayraktar, bu duruma kendilerinin bir itiraz yolu olup olmadığına dair soruyu da şöyle yanıtladı:

“Fiili durum yaratıldığı için kanunen itiraz yolu yok. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama görevini yerine getirmeyerek suç işliyor. Tek yolumuz hakimleri şikayet etmek. Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSYK) başvuracağız ama umutlu değiliz. Zaten hakimleri daha öncesinde de HSYK’ya şikayet etmiştik, o şikayet de sonuçlanmadı.”

Şu anda davayla ilgili bir duruşma tarihi yok, bu durumun ne zamana kadar süreceği de belirsiz.

 

Şahbaz’a “imtiyazlı” ceza

 

Sarısülük’ü öldürmekle yargılanan polis Ahmet Şahbaz’a verilen 24 ay kıdem durdurma cezasına ilişkin de Avukat Bayraktar, “Ethem’in öldürülmesi, tüzükte belirtilen kıdem durdurma cezasına karşılık gelen fiillerden hiçbiri değil. Tüzükte, kasten öldürmenin geçtiği 8. maddenin 6. bendi var. Bunun da cezası meslekten ihraçtır. Kasten öldürmeden ceza verilmeyecekse, burada işlenen Emniyet’i ve görevi suiistimal suçları var. Bunların cezası da meslekten ihraç. Emniyet hukuku ve tüzüğü çiğneyerek verebileceği en hafif cezayı verdi” dedi.

 

Meslekten ihraç edilmeliydi

 

Avukat Kazım Bayraktar, Türkiye’nin mahkum olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının gerekçelerinde de bu konudan bahsedildiğini belirtti:

“AİHM, bu tür soruşturmaların ve yargılamaların idari pratik haline geldiğini söylüyor. Emniyet görevlilerinin yargılanırken görevlerine devam etmeleri geleneği kararlarda ifade ediliyor. Şahbaz’ın cinayetten yargılanırken görevine devam etmesi de AİHM için gerekçe oluşturur.

Haber

İlginizi Çekebilir