ANLAŞMA NELER GETİRİYOR?
Anlaşmayla Türkiye kendi toprakları üzerinden Avrupa Birliği’ne kaçak yollardan giden üçüncü ülke vatandaşlarını geri almayı kabul edecek. cnbce.com’un haberine göre Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girdikten sonra, karşılıklı olarak izleme süreci başlayacak. Avrupa Birliği Türkiye’nin, Türkiye de Avrupa Birliği’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine bakacak.
3 YIL SONRA AVRUPA VİZESİZ OLABİLİR
Eğer Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirir ancak makul bir süre içerisinde Avrupa Birliği vize muafiyeti tanımazsa, Türkiye tek taraflı olarak geri kabul anlaşmasını askıya alabilecek. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa, en az 3 yıl sonra, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa kapıları açılacak.
“BUGÜN MİLAT OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR”
Bugün 16 Aralık 2013. Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milat oluşturuyor. Hükümetimizin işbaşına gelmesi ile yeni süreç başlamıştı. Bugün hem milat olmak özellliğini taşıyor hem de yeni süreç başlıyor. Bugün attığımız karşılıklı imzalarla vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor. Türkiye geri kabul anlaşmasını imzaladı. Öncelikle yeni sürecin Türkiye ve Avrupa Birliği için hayırlı olmasını diliyorum. Avrupa Birliği’nde sanki vizeler kalkarsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları akın edecekmiş gibi hava yaratılıyor. Şuanda Türkiye’de gerek özgürlükler, gerek ekonomik anlamda kaçışı gerektirecek durum yok. Son 11 yılda yaptığımız reformalarla Türkiye kaçılan ülke değil dönülen bir ülke. Türkiye iş göçü veren değil göç alan bir ülke. Türkiye’de son 11 yılda seyahat kültürü yaygınlaştı ve ekonomik bayirler kalktı. AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın.
“KİMSE SORUN YAŞAMAYACAK”
Kimse sorun yaşamayacak. Yük olmaya değil yük almaya geliyoruz. Vize engeli çok daha önce kaldırılmış olmalıydı. Bu konudaki görüşlerimizi her zaman dile getirdik.Bugüne kadar vizelerin kalkmamış olması Avrupa Birliğine maliyet yükleyen süreç olmuştur. Sürecin kısaltılmasından yanayız. Vize diyaloğu sürecinin daha kısa zamanda tamamlanması için adım atmamızda fayda var. Biz hükümet olarak üzerimize düşeni yapacağız. Geri kabul anlaşması konusunda da Türkiye üzerine düşeni hakkıyla yerine getirecektir.Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri ivme kaybına uğramıştı. 22 faslın müzakarelere açılması ve bugün attığımız imzalar yeni heyecanlar getirdi.