TOMA'ların sayısı artıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığının 2014 Yılı Bütçesi üzerinde sunum yapan Güler, hükümet olarak vatandaşlara sunulan güvenlik hizmetlerinin daha etkin ve verimli olması amacıyla, iç güvenlik birimlerimizin her türlü bina, araç, gereç ve diğer ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasına özel önem verdiklerini bildirdi.

“AK Parti Hükümetleri döneminde Emniyet Teşkilatımıza 25 bin 554 zırhsız, 910 zırhlı olmak üzere toplam 26 bin 464 taşıt kazandırılmıştır” diyen Güler, Emniyet Genel Müdürlüğünce suç ve suçlularla mücadelede daha aktif rol almak için, bir uçak alındığını ve yurt genelinde hizmet verilmeye başlandığını söyledi. Güler, şöyle konuştu:

“Yurt genelinde suç ve suçlularla daha etkin mücadele etmek için 7 Sistem 17 uçaklı Mini İnsansız Hava Aracı ve 1 Sistem 2 uçaklı Midi İnsansız Hava Aracı alımı yapılmıştır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile müşterek yürütülen 15 adet helikopter alım projesi kapsamında 6 helikopterin kabul işlemleri tamamlanmıştır. Yine Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile müşterek yürütülen 20 adet Çift Motorlu Genel Maksatlı Helikopter Alım Projesi, 4 adet Sikorsky S-70i Helikopter Alım Projesi ve 3 adet Keşif Gözetleme Uçağı Alım Projesine başlanmış, çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, Emniyet Teşkilatımızın hizmet yürüttüğü tüm bina, mekan ve tesislerin engelli vatandaşlarımızın ulaşımına uygun hale getirilmesine yönelik gerekli düzenlemeler de devam etmektedir.”

Güler, Jandarma Genel Komutanlığınca 2012’de mayın ve tuzaklama eylemlerine karşı alınan tedbirleri geliştirmek ve personel zayiatını önlemek için 65 yeni nesil zırhlı aracın birliklerin kullanımına verildiğini belirterek, 2013’te birliklerin kullanımına 99 hafif zırhla “Cobra” aracı verildiğini söyledi. 

Güler, Savunma Sanayi Müsteşarlığınca yürütülen Mayına Karşı Korumalı Taktik Tekerlekli Araç, yani Kirpi Projesi kapsamında, 2013’te üretimi tamamlanan 20 Kirpi’nin Ocak ayında teslim alınarak kullanılmaya başlandığını da bildirdi. 


TOMA’ların sayısı artıyor

“19 adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracının (TOMA) tedarik işlemleri devam etmekte olup, 4 adedinin Aralık 2013’te, 15 adedinin ise Mart 2014’te teslim alınması planlanmaktadır” diyen Güler, 2012’de, karakol, hizmet binaları, depo, harekat alarm iskan tesisi gibi toplam 82 adet inşaatın tamamlanarak hizmete açıldığını, 375 tesisin inşasına devam edildiğini belirtti. 

 

“MOBESE yaygınlaştı”

Suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların faillerinin yakalanması konusunda büyük yararlılıkları görülen MOBESE sisteminin bütün ülkeye yaygınlaştırıldığını söyleyen Güler, “2006 yılından bu yana MOBESE sistem kurulumları için genel bütçeden 258 milyon 323 bin 187 TL harcanmıştır. Ayrıca bu rakama yakın bir kaynak da il özel idareleri başta olmak üzere yerel imkanlardan sağlanmıştır. Ekim 2013 itibariyle 81 il merkezi ve 112 büyük ilçemizde MOBESE kurulumu tamamlanmış, 55 ilçemizde kurulum çalışmaları, 42 ilçemizde de ihale işlemleri devam etmektedir” diye konuştu. 

 

“Denizlerin MOBESE’si…”

Jandarma Genel Komutanlığınca kısa adı JEMUS olan “Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi Projesi”nin de yürütüldüğünü bildiren Güler, JEMUS’un 40 ilde faaliyete geçirildiğini, 11 ilde kurulum-montaj çalışmalarına, 8 ilde de ihale hazırlık işlemlerine devam edildiğini belirtti. Güler, JEMUS’un sağladığı altyapı kullanılarak Sahil Güvenlik Komutanlığınca Sahil Güvenlik Emniyetli Muhabere Sistemi Projesi’nin (SAHMUS) başlatıldığını ve ortak altyapı yatırımı sayesinde önemli miktarda tasarruf sağlandığını bildirdi. Güler, “Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından yürütülen diğer bir önemli proje de denizlerimizin MOBESE’si olacak ‘Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi’dir. Mart 2013 tarihinde sözleşmesi imzalanan proje tamamlandığında, Türkiye kıyılarında tam radar kaplaması sağlanacak, kaçakçılık ve yasa dışı göç gibi konularda önemli ilerlemeler kaydedilecektir” diye konuştu. 

 

Spor müsabakalarındaki olaylar 

Güler, asayiş suçları ile etkin mücadele için 81 ilde kurulan güvenlik timleri ve yıldırım ekiplerinin çalışmaları ile önemli başarılar kazanıldığını ifade ederek, spor müsabakalarında meydana gelen olaylara da değindi. Güler, spor müsabakalarında istenmeyen olayların meydana gelmesinin önlenmesi ve bu olaylara karışanların bir sonraki müsabakaya girişlerinin engellenmesi amacıyla bir proje başlatıldığını belirterek, “6222 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2011 tarihinden günümüze kadar 4 bin 895 kişi hakkında yasal işlem yapılmış, 2 bin 38 şahıs hakkında spor müsabakalarını seyirden men cezası verilmiştir” dedi.

Güler, Elektronik Bilet uygulamasına geçilmesiyle, yasaklı kişilere bilet satışının ve spor alanlarına girişlerinin Türkiye Futbol Federasyonu ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından da engellenebilmesi için projenin bu kuruluşlar ile paylaşılmasının planlandığını bildirdi.

 

Bakanlığın 2014 bütçesi 3.5 milyar lira

Güler, 2014 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nda, İçişleri Bakanlığı’na 3 milyar 550 milyon 923 bin lira ödenek ayrıldığını bildirdi. Bakan Güler, 20134 yılında tahsis edilen ödeneğe göre yüzde 22.92 artış söz konusu olduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesinin bir önceki yıla göre yüzde 12.4 artışla 16 milyar 557 milyon 13 bin, Jandarma Genel Komutanlığı’nın bütçesinin yüzde 5.4 artışla 6 milyar 156 milyon 691 bin, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütçesinin yüzde 4.7 artışla 452 milyon 488 bin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçesinin ise 125 milyon 634 bin lira olarak öngörüldüğünü bildiren Güler, “Bütçemiz değerli komisyonunuzun tasviplerine mazhar olduğu takdirde, tahsis edilecek olan kaynakların, bakanlığımızın görev alanında bulunan hizmetleri yerine getirirken, en tasarruflu ve hizmete en uygun biçimde kullanılması yönünde her türlü gayret gösterilecektir” diye konuştu. 

Haber

İlginizi Çekebilir